23 January 2013

Sakit Tulang Belakang Part II

Sebelum ini aku pernah cerita pasal Kenali tulang belakang andadisc-prolapse atau cakera tergelincirdegenerative spine dan juga sakit tulang belakang. Kini aku nak berceloteh lagi pasal sakit tulang belakang ni atau lebih dikenali sebagai Sakit tulang belakang part II

Ceritanya begini..........................

 

  Tahun lepas bulan Oktober aku telah di admit kan ke wad Spinal untuk menjalani treatment yang dikenali sebagai 'Facet Block' yg mana proses ini dijalankan didalam 'OT' atau Operation Theatre..


Dengar mmg seramkan masuk dlm OT mcm kritikal je tapi sebenarnya tak lah serius sgt pn cuma Doktor menjalankan prosedur injection ke tulang belakang je bagi membuka laluan salur darah yang tersumbat akibat himpitan cakera atau disc yang telah berlaku..cuma aku tak paham nape prosedur ni misti dijalankan didalam OT kenapa tak buat dlm wad je?



Anyway, selepas dari prosedur tersebut kaki aku yang kebas2 dh tak kebas lagi dan waktu mlm tidur ku lebih lena dari sblmnya.. Alhamdulillah cuma masalahnya ubat yang disuntik itu hanya mampu bertahan dalam jangka masa 3-6 bulan sahaja mengikut pada individu..

Februari nanti genaplah 3 bulan aku menjalani rawatan 'Facet Block' tersebut tapi blm pn sampai 3 bulan kaki aku kembali ke keadaan asalnya iaitu mula rasa tidak selesa dan ngilu2 serta kebas yg berpanjangan... Appointment aku yang seterusnya dgn Orto pada 26.2.2013.. adoi ai lamanya nk kena tunggu tu.. pasni aku tak tau apa plak plan Doktor yg bakal aku jumpa nnt.

Terbaru aku telah dirujuk ke pakar Kaunseling HUKM bagi membantu aku mengurangkan sedikit masalah sampingan dan bebanan masalah yang aku tanggung dan aku hadapi sejak aku mengidap penyakit ini tapi apa yang nyatanya pakar Kaunseling ini hanya dapat membantu merungkai masalah sampingan dan bukannya masalah kesihatan sebab kat beliau masalah kesihatan hanya boleh diselesaikan oleh pakar perubatan sahaja.. Baik tak yah jumpa camtu....entahlah...poning pala den..

Apa pun aku tak tahulah sampai bila aku kena tanggung masalah ini sedangkan aku dh bersedia jika pihak Hospital nak lakukan pembedahan pada aku tapi malangnya bukan itu pilihan Doktor kerana katanya MRI aku menunjukkan himpitan yang berlaku keatas saraf aku tidak seteruk mana dan aku sepatutnya tidak akan menderita sgt jika berdasarkan kepada MRI.. Pelik gak aku apabila Doktor ni menganalisa dan merawat pesakit beliau berdasarkan MRI dan bukan berdasarkan keadaan fizikal pesakitnya..


Inilah nasib apabila tidak mempunyai kewangan yang kukuh dan perlindungan Insuran sebaliknya hanya mengharapkan pada Guarantee Letter (GL) Kerajaan je jadi mcm ni la...atau mungkinkah di Malaysia masih belum ada pakar dlm bidang Spinal? Kalau ada pakar kenapa Sultan Mizan, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan beberapa lagi VVIP yang ada kat Malaysia wat pembedahan tulang belakang di luar negara terutamanya kat Germany???? Renung-renungkanlah dan fikir-fikirkanlah..............


7 comments:

  1. sangat sedih bila masalah kewangan jadi penghalang. tapi moral of my story.. jangan la p PPUM untuk dptkan rawatan.. kena tunggu lama, dan jawapan dokter sangat menyakitkan hati. i p situ 2 kali utk maslalah serius. 1 keguguran. 2. kaki kebas dan sakit tulang belakang. now im planning nk p Quill Ortho je. wat masa sekarang dorang ok la gak.. dulu masa gangglion p KPJ dorang nak RM3500. tpi p Quill Ortho kena Rm1500 je.. terbaek... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak wat camne bila xde duit sbb masalah sakit belakang ni bukan pakai ratus2 tapi skali treatment makan ribu2 jd naktak nak terpaksa lah menunggu je di spital kerajaan

      Delete
  2. I do not write a bunch of remarks, however i did some searching and
    wound up here "Sakit Tulang Belakang Part II". And I do have 2 questions for you if you don't mind. Could it be just me or does it look like some of the responses look as if they are coming from brain dead folks? :-P And, if you are posting on additional online social sites, I would like to keep up with everything new you have to post. Could you make a list of every one of all your shared pages like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

    Look at my web-site; usana

    ReplyDelete
    Replies
    1. No i don't posting to any social netmork.. i seldom using internet so all of my posting is only at this site.. sorry

      Delete
  3. With havin so much content and articles do you ever run into any
    problems of plagorism or copyright infringement? My site has a
    lot of exclusive content I've either created myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any ways to help reduce content from being stolen? I'd definitely appreciate it.


    Feel free to visit my site - usana

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm sorry i can't help u with that problem.. try searching thru internet maybe u can find the solutions.

      Delete
  4. you are truly a just right webmaster. The website loading velocity is incredible.
    It seems that you're doing any unique trick. Also, The contents are masterwork.

    you've done a excellent process on this matter!



    Also visit my homepage: free xbox live gold codes

    ReplyDelete

Terima kasih di atas segala luahan dan komen anda